Kedilerde Soğuk Algınlığı, Nezle ve Grip Hakkında Bilmeniz Gereken

Kedilerde Soğuk Algınlığı, Nezle ve Grip Hakkında Bilmeniz Gereken


nsanlarda görmeye alışkın olduğumuz rahatsızlıklardan biri olan grip aslında hayvanlarda da sıkça görülen enfeksiyon türlerinden biridir. Tavuk gribi, domuz gribi gibi pek çok hayvana dair griple karşılaştığımız dünyada ise kedilerin grip olmaması düşünülemez. Ancak kedi gribi diğer hayvanlarda olduğu gibi bulaşıcı ve büyük kayıplarla sonuçlanan rahatsızlıklardan biri değildir. İnsanlarda olduğu gibi soğuk algınlığı şeklinde anlaşılması gereken kedi gribi genellikle yavru kedilerde daha sık görülmektedir.



Kedi Gribi Hakkında Bunları Biliyor Musunuz?


Kedi Gribi Kediden Kediye Bulaşır


Grip olduğunuzda bu durumun kedinize bulaşacağını düşünmeyin. Çünkü kedilerde grip ancak başka bir kediden diğer kediye bulaşır. Ayrıca kedinizin grip olduğunu fark ettiğinizde size bulaşacağını da düşünmeyin. Kedi gribi sadece kediler arası bulaşıcıdır, insanlara bulaşmaz.


Grip Kedilerdeki Belirtiler Grip İnsanlarınki İle Aynıdır


Kediniz sürekli hapşırıyor, burnu akıyor, gözleri sulanıyor ve halsiz bir şekilde sürekli uyumak mı istiyor? Bu belirtileri bir insanda görseniz direkt olarak bu kişinin grip olduğunu düşünebilirsiniz. Kedilerde de durum aynı olduğundan dolayı eğer bu tarz belirtiler görüyorsanız gripten şüphelenebilir ve tedavi yolunu seçebilirsiniz.



Yetişkin Kedilerde Grip Daha Az Görülür



Yetişkin kediler yavru kedilere nazaran daha az grip olurlar. Bunun nedeni ise yetişkin kedilerin bağışıklık sisteminin güçlenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Yavru kediler henüz bağışıklık açısından yetişkin kediler gibi olmadığından dolayı daha sık ve daha kısa sürede gribe yakalanabilmektedirler.



Aşırı Stres Kedinizi Grip Yapabilir



Evet, yanlış duymadınız! Kedilerde gribin nedenleri nelerdir şeklinde yapılan araştırmalara bakıldığında aşırı stres yapan kedilerinde grip olabileceği bulundu. Yeterince ısınamayan, bağışıklık sistemi henüz güçlenmeyen, gribe karşı aşı olmamış ya da grip kedilerle temas halinde olan kedilerde grip görüldüğü gibi stres yapan kedilerde de bu rahatsızlık meydana gelebiliyor.



Bazı Gripler Geçmiş Gibi Görünebilir


Kedilerde gribe neden olan virüsler değişebilmektedir. Kimi virüsler gerekli bakımlar yapıldığında ortadan kalkarak kedinin vücudunda barınmazken kimi virüslerde kedilerde görülen grip belirtilerini ortadan kaldırdığı halde halen kedinin vücudunda var olmaya devam etmektedir. Genellikle calicivirus adı verilen virüs kediye ne kadar bakım yapılırsa yapılsın vücutta varlığını korumaktadır.



Kedi Sayısı Arttıkça Grip Artar



Kediler ortamda kendilerinden başka kediler olduğunda da kolaylıkla gribe yakalanabilir. Bunun en bariz örneği ise barınaklarda yaşanmaktadır. Yani kedinizi birçok kedinin olduğu bir ortamdan edinmişseniz ya da böyle bir ortama götürmüşseniz gribin bulaşması çok normal olacaktır. Evinizdeki kedi sayısının artması da bu rahatsızlığın aniden ortaya çıkmasına neden olabilir.



Kedi Gribine Karşı En İyi Temizleyici Çamaşır Suyu


Kedi gribi tedavisi içerisinde mutlaka dikkat edilmesi gereken konulardan biri temizliktir. Kedinizin dolaştığı çevrenin ve mama kabı, yattığı yer gibi alanların temizliğine dikkat etmelisiniz. Farklı kedilerle birlikte bu ortamları kullanmışsa kedinizin mama kabını, yattığı ve dolaştığı ortamları çamaşır suyu ile temizlemelisiniz. Çünkü diğer deterjanlar gribin ortadan kalkmasını engelleyemeyebiliyor.



Grip Aşısı Yaptırmayı İhmal Etmeyin








Kedilerde insanlar gibi çeşitli aşıları önceden olarak kendilerini koruma altına alabilirler. Nasıl ki grip olmadan önce insanlar grip aşısı oluyorsa kedinize de bu aşıdan yaptırabilirsiniz. Bu aşı veteriner tarafından karma aşı adı altında da yapılabilmektedir.










Tok Olan Kediler Daha Çabuk İyileşir

Grip olan kedinizin bir an önce iyileşmesini istiyorsanız kedinizin bulunduğu yeri sıcak tutun ve karnının tok olmasına özen gösterin. Kedinize bağışıklığını güçlendirmek amacıyla vitamin takviyesinde bulunabilirsiniz.

Yorumlar