Muhabbet Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri

Muhabbet Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri


Muhabbet kuşlarının yuvası, bakımı, yıkanması ve beslenmesi hakkında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken konular…
Günümüzde muhabbet kuşu besleyenlerin sayısı bir hayli fazla. Hepimiz muhabbet kuşlarımız için en iyi ortamı sağlamak, onlara kendilerini rahat ve huzurlu hissedebilecekleri bir yuva yaratmak istiyoruz. Peki muhabbet kuşlarının bakımı en iyi şekilde nasıl yapılır ve bu amaçla hangi yollar izlenmelidir? Dilerseniz hep birlikte inceleyelim.

Yuva



Muhabbet kuşunuzun bakımı için en önemli detay, iyi bir kafestir. Muhabbet kuşunuzu kanatlarını alıp uçabileceği yeterli bir büyüklükteki kafeste bakmanız ideal olanıdır. Bununla birlikte kafesin altına sereceğiniz gazete veya kumun temizliği de önemlidir, zira 2-3 günden fazla süre değiştirilemeyen kafes altları kuşunuzun çeşitli hastalıklara kapılmasına neden olabilir. Bu nedenle her gün olmasa da en fazla üçer gün arayla kafes temizliği yapmak, muhabbet kuşunuzun bakımı için hususi bir öneme sahiptir.


Beslenme


Muhabbet kuşunuzu ideal şekilde beslemek, sağlık açısından gayet önemlidir. Bu konuda en çok bilinen yanlışlardan biri ise muhabbet kuşlarına çok çeşitli ve sık sık yemek yedirmektir. Bunun tam aksine dal darı, marul ve lahana gibi gıdaları çok fazla olmayacak şekilde kuşunuza vermelisiniz. Aynı zamanda elma, kayısı ve kiraz gibi meyveler de muhabbet kuşlarının sevebileceği tarzda besinlerdir. Su ve tüm bu gıdaları mümkünse gün aşırı değiştirerek ideal bir beslenme ortamı sağlayabilirsiniz. Çok sık olmasa da arada bir değişik gıdalar sunarak muhabbet kuşunuzun beslenme takvimini değiştirmek de sağlıklı bir yoldur.

Bakım


Muhabbet kuşlarının yıkanması hakkında özellikte internette çok değişik yöntemler bulunmaktadır. Fakat bunlardan bazıları, kuşunuzun hayati bir sağlık problemiyle karşılaşmasına neden olabilir. Bu konudaki en ideal yöntem, her petshopta bulabileceğiniz bir banyoluk edinebilirsiniz. Bu banyoluğa ılık bir su koyup içine çeşitli oyuncakları yerleştirdiğinizde, muhabbet kuşunuz kendi kendine yıkanmayı tercih edecektir. Bununla birlikte musluk suyuyla kuşunuzu yıkamayı tercih ederseniz, çok tazyikli bir su yerine mümkünse damla damla suyla bu işlemi gerçekleştirmelisiniz. Diğer türlü muhabbet kuşunuzun kafasında oluşacak baskı, kuşunuza zarar verebilir.

Aktivite – Oyun



Muhabbet kuşları oyuncaklarla oynamayı çok sever. Özellikle siz evde yokken kuşlarınıza zaman geçirecek koşullar yaratmak, kuşun psikolojik sağlığı açısından gayet yararlı bir detaydır. Bu oyuncakları seçerken elden geldiği kadar farklı türde, farklı renkte ve farklı büyüklükte oyuncakları tercih etmelisiniz. Bu şekilde muhabbet kuşunuz dilediği zaman istediği türdeki oyuncağıyla oynayacak ve kendine oyunlar bulacaktır. Yapılan araştırmalar, muhabbet kuşlarının bu oyuncaklarla düşünülenden çok daha fazla zaman geçirdiğini gözler önüne sermiştir. Dolayısıyla bu yöntem, kuşunuzun yeni ortamına alışmasında da önemli bir rol oynayacaktır.

Yorumlar