Aynı Evde Kedi ve Köpek Beslemek

Aynı Evde Kedi ve Köpek Beslemek


Neredeyse her hayvan severin hayallerinden birisi; hem kedi, hem de köpek sahibi olmak. Fakat çocukluğumuzdan itibaren iki azılı düşman olarak bildiğimiz kedi ve köpeğin aynı evde birlikte yaşama ihtimali genelde çok uzak gelir. Eğer sizin de kafanızda aynı evde kedi ve köpek dostlarınızla birlikte yaşama düşüncesi varsa ve bu süreçte neler yapılması gerektiğinden tam olarak emin değilseniz, yazımızı okumanızda fayda var.

KEDİ VE KÖPEK
Yazımızın en sonunda ise iki yetişkin kedi ve köpeğin aynı evde yaşamak için tanıştırılma sürecini anlatan birebir denenmiş ve başarıya ulaşmış bir uygulamadan bahsedeceğiz.
Kedi ve Köpeğin Birbirine Alışması için Hangi Yaşta Olmaları Gerekir?
Biraz özveri ve çaba ile birbirine alışamayacak kedi ve köpek yoktur; tabi geçmişlerinde yaşadıkları acı hatıralar varsa profesyonel destek gerekebilir. Ancak türlerin birbirine alışabilmesi için en uygun zamanları sırası ile yazacak olursak;
1- Kedi ve köpeğin yavru olması
2- Kedinin yetişkin, köpeğin yavru olması
3- Köpeğin yetişkin, kedinin yavru olması
4- İki türün de yetişkin olması
Eve Önce Kedi mi Gelmeli, Köpek mi?
Kediler bulundukları ortamı sahiplenir ve siz de dahil her şeye hükmediyor olmak isterler. Köpekler ise eğer liderlik vasfını üstlenmiş iseniz sizin koyacağınız sınırlara harfiyen uyarlar. Bu yüzden köpek gelmeden önce kedinin evde bir süre yaşaması, süreci hızlı aşmak adına önemlidir. Ancak aksi durumda da bu süreç aşılabilir.
Kedi ve Köpeğin Cinsi Birlikte Yaşamaları için Önemli mi?
Evet. Kediler genelde büyük köpek ırkları ile daha rahat anlaşabilirler. Ancak siyam kedileri gibi ırklar ise sadece sahibi ile sıkı bir bağ kurmak ve evi başkası ile paylaşmak istemez. Para ile pet-shoplardan kedi ya da köpek edinirken bu seçimi yapmanızı tavsiye etmiyoruz ama evinize gelecek ırkla ilgili bilgi edinmeniz işlerinizi kolaylaştıracaktır.
Kedi ve Köpeği Birbirine Nasıl Alıştıracağım?
Kedi ya da köpekten herhangi birisinin yavru olması zaten birazcık dikkat sayesinde neredeyse her hayvan sahibinin üstesinden gelebileceği bir durumdur. Ancak biz en zorlu örneklerden yola çıkarak bu süreçte neler yapabileceğinizi açıklamaya çalıştık. Yetişkin bir kedi ile yetişkin bir köpek tanıştırılacak ve kedi eve sonradan gelecek olsun;
Öncelikle hem kedi, hem de köpeklerin verdikleri tepkilerin ne anlama geldiğini iyi okuyor olabilmeniz gerekiyor. Yani kısa tüylü bir köpeğin dahi sinirlendiği zaman tüylerindeki çok hafif bir kabarmayı bile ayırt edebilmeniz gerek.
İlk olarak köpeğe belli bir alanı yasaklayabilirsiniz. Bu yatak odanız ya da salon olabilir; hijyen açısından da iyi bir seçim olacaktır. Kediler ise tüm eve hükmetmek isteyecekleri için zaten bu sınırlamayı koymanız mümkün değil. Ancak köpeğin giremediği bir alanda mamasının ve kumunun olması, o alanda rahatça yatıp uyuyabilmesi kendini güvende hissetmesi adına oldukça önemli.
Kedi ve köpek birbirini görmeden önce ise kafeslerini ve oyuncaklarını karşılıklı olarak değiştirip bir süre birbirlerinin kokularına alışmalarını sağlayabilirsiniz. Tanışma anı içinse köpekle birlikte bolca oyun oynayıp enerjisini attığınız ve köpeğinizin yorulduğu bir aralık seçilebilir.


İlk karşılaşma anında köpeğinizin tasması takılı şekilde olsun ve bu anda kesinlikle yüksek sesle konuşmamaya özen gösterin, hatta mümkünse hiç konuşmayın. İlk görüşün ardından köpeğinizi kafesine alın ve yakın bir yere siz de oturun; zaten kediniz bir süre sonra merakına yenik düşüp gelecektir. Kesinlikle konuşmayın ve köpeğinizi gözlemleyin. Tepki vermeye başlayacağı an onu uyararak enerjisini düşürün. Eğer olumlu tepki verir ve dikkatini kediden size doğru çevirirse hemen ödüllendirin. Kesinlikle havlamasına, ya da tellere vurmasına sebep olacak kadar enerjisini kediye yöneltmesine izin vermeyin.
Bu süreçte artık köpek kediye tepki vermeyene dek kafesle çalışın ve ardından tasma ile köpeği kafes dışına alın. Bu süre birkaç haftayı bulabilir ama sakın aceleci davranmayın. Aynı şekilde tasma takılı olacak şekilde köpeğinizle birlikte oturun ve yine onu gözlemleyin. Bu süreci de aşmışsanız, artık ortak alanlarda serbest dolaşım zamanı geldi.
Bu aşamada sürekli gözleriniz kedi ve köpeğinizin üzerinde olsun. Özellikle köpeğinizin kediye doğru kilitlenip bakmasına izin vermeyin. Bir aradayken de ani, sert ve gürültülü şeyler yapmaktan kaçının. Özellikle ilk dönemlerde köpeğin mama saatlerinde ya da siz yemek yerken yan yana gelmelerine izin vermeyin. Oyunlarınızı ise ikisinin ayrı olduğu zamanlarda oynayın. Birkaç haftayı da bu şekilde aşabildikten sonra zaten birbirlerinin ne demek istediklerini bizden daha iyi anlayabilecek deneyime sahip olacaklardır. Bir zaman sonra ise büyük ihtimalle siz nasıl olduğunu bile anlamadan kediniz evdeki krallığını ilan edecek ve köpeğinize söz geçirmeye başlayacaktır.
Hayvan dostlarınızla hep beraber güzel günler geçirmeniz dileğiyle.

Yorumlar