Kediler için zararlı gıdalar!

Kediler için zararlı gıdalar!


Kedilerine atıştırmalık vermek isteyen hayvan sahiplerinin bazı gıdalara dikkat etmesi gerekir...


daha önceki beslenme haberlerimizden birinde, soğan, sarımsak, kuru üzüm, çikolata gibi, kediler için zararlı olan bazı gıdalardan bahsetmiştik. Bu haberimizde ise şeker, alkol, kafein, kemik gibi gıdalara değineceğiz. Hepimizin bildiği köpekler, masa başında yemek beklemeleriyle ünlenmişlerdir. Fakat kedilerin de onlardan geri kalır yanı olduğu söylenemez. Bu yüzden kedilerine atıştırmalık niyetine verecekleri gıdalar hakkında hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gerekir. Gelin kediler için zararlı gıdalar konusunu örneklerle anlatalım…

Süt ve süt ürünleri 
Kedilere bir dilim peynir ya da bir kap süt vermenin ne gibi bir zararı olabilir ki? diye düşünmeyin. Bazı kedilerin laktoz intoleransı vardır. Bu yüzden sindirim sistemleri süt ve süt ürünlerini tam olarak sindiremez ve ishal başta olmak üzere birçok ciddi sindirim problemine neden olabilir.
Alkol
Bira, şarap, likör… Ne olursa olsun alkol içeren hiçbir içecek kediler için faydalı değildir! Alkol, aynı biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de karaciğer ve beyinde ciddi hasarlar oluşturabilir ve zehirlenmeye sebebiyet verebilir. Yaramaz bir kediniz varsa ortalıkta açık alkol şişeleri bırakmamaya dikkat edin.

Kafein
Çok düşük miktarlarda bile kediler için oldukça zararlıdır ve ne yazık ki antidotu yoktur! Yani kediniz kafeinden zehirlenirse, ilacın zararlı etkisini engelleyen veya ortadan kaldıran bir panzehir yoktur. Bu yüzden kedinizle kahve, kakao, çikolata gibi kafein içeren içecek ya da yiyecekleri kesinlikle paylaşmayın. Kalp ve sinir sistemini uyaran ve idrar söktürücü olarak etki yapan kafein ne yazık ki kedilerde ölüme bile sebep olabilir. Kafein ile zehirlenen kedilerde hızlı nefes alıp verme, huzursuzluk, kalp çarpıntısı, kas titremeleri ve nöbetler görülebilir. Siz siz olun ne çayınızı, ne kahvenizi ne de çikolatınızı az miktarda dahi olsa kedinizle paylaşın!


Şeker ve sakız
Şeker, sakız, insanların kullandığı diş macunu ve bazı tatlandırıcılar xylitol içerir ve kediler için düşündüğünüzden çok ama çok daha tehlikelidir! Vücuttaki insülin değerini artıran Xylitol kedilerde kan şekerinin düşmesine, karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Bu tarz zehirlenmelerde kusma, halsizlik, titreme, nöbet ve koordinasyon kaybı dikkat çeker.

Kemik
Birçok hayvan sahibinin yaptığı hatalar arasında kemik ile besleme yer alır. Herkes kedi ve köpeklerin kemiği çok sevdiğini düşünür. Halbuki bu çok yanlış bir düşüncedir. Kemik, zehirli olmamasına rağmen kediler için çok zararlıdır. Pişirildikleri zaman parçalanarak bağırsaklarda yırtılmaya, tıkanmaya sebep olurlar. Parçalanmayan çiğ kemikler ise kedilerin boğulmasına neden olurlar. Yağlar ise, pişmiş ya da pişmemiş, kedilerde bağırsak rahatsızlıklarına, kusmaya ve ishale neden olurlar. Kedinizde mide ve bağırsak problemlerine neden olmak istemiyorsanız kemik ve yağları ondan uzak tutun!


Çiğ yumurta
Salmonella, E. coli gibi bakteriler açısından zengin olan çiğ yumurta kediler için oldukça tehlikelidir. Bunun dışında, çiğ yumurtanın beyazında bulunan Avidin adlı proteinin B vitamini emilimini durdurması ve ciddi deri ve tüy problemlerine yol açması kedinize çiğ yumurta vermemeniz için diğer bir nedendir.

Kediler

Yorumlar