Muhabbet Kuşu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Muhabbet Kuşu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Muhabbet kuşu alırken dikkat edilmesi gerekenler. Muhabbet kuşu seçerken nelere bakılmalı? İyi bir muhabbet kuşu nasıl anlaşılır? Sağlıklı muhabbet kuşu seçimi.

Muhabbet Kuşu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ülkemizin en çok tercih edilen evcil hayvanı olan muhabbet kuşlarının, çok büyük bir kısmı sahiplenildikten kısa bir süre sonra hastalanıyor ve ne yazık ki bunların önemli bir kısmı ölüyor. Yeni kuş sahiplenen insanlar böyle durumlarda hatayı kendilerinde arayıp, vicdanları ile mücadele etmek zorunda kalsa da, aslında durumun başlıca sebebi kötü şartlarda kuş yetiştirip ticaret yapan satıcılardır.
Ülkemizde 2004 yılında düzenlenen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince evcil hayvan ticareti konusunda birçok düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler 2004 yılından bu yana her yıl daha da iyileştirilerek uygulanmaya başlıyor. Eski yıllara oranla evcil marketlerde satılan evcil kuşlar giderek kaliteli standartlara ulaşsa da hala birçok eksik mevcut. Örneğin yeni düzenleme nedeniyle yurt dışından getirilen evcil kuşlara birçok standart getirilmesi bu ithalatın maliyetini yükselttiği için, satıcılar artık yerli üretim kuş satmayı daha avantajlı buluyor. Bu durum da, küçük havasız ortamlarda saatlerce yolculuk yapan 1000’lerce kuşun evcil marketlerde görücüye çıkmasını önlemiş oluyor. Aynı zamanda evcil marketler veya satış belgesi sahibi olan üreticiler, yeni düzenlemeye tabii olarak kuşlarını düzenli aralıklarla veteriner kontrolünden geçirmek zorunda kalıyor. Ancak düzenli veteriner kontrolü sırasında hasta olduğu tespit edilen hayvanlar için, veteriner hekimler tedavi uygulayarak ilaç verseler de, hasta hayvanların satış kararı tüccarlara kalıyor.
Evcil kuş satışı hakkında sayfalarca yazacak birikimimiz olsa da, içimizi tam olarak dökmenin konuya faydası olmayacağı için konuya faydalı olarak devam edelim. Bizlerden ziyaretçilerimize tavsiye olacak muhabbet kuşu seçimi hakkında birkaç önemli ipucu verelim.

İlk olarak bakmanız gereken, canlı, renkli ve parlak tüylere sahip olması

Yavru kuşların tüye girme gibi bir sorunu olmadığı için, tüyleri matlaşmış, bölgesel dökülmüş veya düzensiz yerleşmiş yavrularda enfeksiyon olma ihtimali vardır.
Yetişkinlerde ise tüylerin mat olması kuşun yaşlı olma ihtimalini artırır. Bölgesel dökülmüş olması hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle tüye girmiş kuşun nasıl olacağını çok iyi bilmiyorsanız, canlı tüylere sahip kuşları tercih edin.
Muhabbet Kuşu

Gaga ve ayakları temiz olmalı, döküntü ve beyazlık olmamalı

Yavru kuşların gagaları yeni gelişmekte olduğundan çok sağlıklı görünmelidir. Aynı şekilde ayakları da henüz pullanmaya başlamamalı ve pürüzsüze yakın olmalıdır. Aksi durumlar, mantar vb. hastalıkların belirtisidir.
Yetişkinlerde ise mümkün olduğu kadar gaga ve ayak yapısı düzenli, temiz kuşları tercih edin.

Hareketli ve enerjik yavruları tercih edin

Tüm canlıların yavruları uyku ve yemek zamanlarının dışında sürekli oyun oynamak isterler. Bu nedenle sağlıklı bir kuş yavrusu enerjik ve yaramaz olmalıdır. Onlarca kuş arasında bir köşede tüneyen kuş illaki hasta demek değildir. Eğer o kuşu almak istiyorsanız, tünediği yerden onu rahatsız ederek hareketlendirmeye çalışın ve bir süre izleyin. Eğer ortalık sakinleşince yine bir köşede tünemeye ihtiyaç duyuyorsa, yavru kuşun bir sıkıntısı var demektir.

Mümkün olduğu kadar iri yavruları tercih edin

Satıcıların ticari taktik olarak muhabbet kuşlarında yaptıkları Çekoslavak, Hollanda vb. gibi ayrımların herhangi bir doğruluğu ve standardı yoktur. Tıpkı insanlarda olduğu gibi genetik olarak bazı kuşlar daha uzun, bazıları daha iri ve bazıları daha küçük olabilir. Ancak bu durum sadece genetik olarak açıklanmaz. Kötü şartlarda üretilmiş kuşlar da, diğer kuşlardan küçük kalacaklardır. Hatta 5 kardeşten, hasta olan bir tanesinin de diğer 4 kardeşten daha küçük boyutlarda olması da muhtemeldir. Kısaca “Onlar Hollanda, bunlar yerli” gibi ayrımlarla satıcıların sizi etkilemesine izin vermeyin! Yapılı ve güçlü görünümlü yavruları seçin.

Yorumlar