Muhabbet Kuşunun Yaşı Nasıl Anlaşılır

Muhabbet Kuşunun Yaşı Nasıl Anlaşılır


Muhabbet kuşları çeşitli renklerde, boylarda ve yapılarda olabilirler. Bu nedenle bu kuşlar hakkında en çok merak edilen konulardan biridir kuşun yaşı. Bu kuşlar yumurtadan çıktıktan 7 gün sonra beden renkleri anlaşılmaya başlar. Kuşların yaşları konusunda renkleri ve tüy yapısı doğru bilgiyi vermez, yanıltıcı olabilir. Kuşun yaşı hakkında en doğru bilgiyi birkaç yöntemden oluşan bir kombinasyon sayesinde alabilirsiniz. Bu kombinasyonu nasıl değerlendireceğinizi anlatalım.

Muhabbet Kuşunun Yaşı Nasıl Anlaşılır


Muhabbet Kuşu

Kuşların Yüzü

Bazı yetiştiriciler kuşların ayaklarına bakar. Koyu renkli ve pullu ayaklı kuşların yaşlarının daha fazla olduğu düşünülür. Ancak bu yanıltıcı olur. Çünkü bazı kuşların henüz yavruyken bile ayakları pullanıp, kararabilir. Yavru kuşları ayırt etmek için en bilinen özellik kuşun yüz yapısıdır. Muhabbet kuşlarının boyun ve başlarında siyah çizgiler bulunur. Bu çizgiler ilk 3 ayda, üstteki resimde olduğu gibi, kuşların yüzünü tamamen kaplar. 3 aydan sonra kuşun yüzü açılmaya, yeşil kuşlarda sarı yüz oluşmaya, mavi kuşlarda beyaz yüz oluşmaya başlar. Ancak bu da yanıltıcı bir yöntem olabilir çünkü bu bahsettiğimiz sadece sırtı koyu renkli kuşlar için geçerli olabilir. Hatta bazı yavruların yüz ve alını doğuştan açık olabilir.

Cere ve Gözlerin Kontrolü

Yavrular için diğer bir yöntem ise cere rengidir. Kuşların cinsiyetini belirten cere kısmı yavru kuşlarda tam oluşmamıştır. Kuşlar 4-5 aylık olana kadar erkeklerin ceresi mor dişilerin ise beyaz olur. Bilinen son bir yöntemde kuşların gözleridir. Sadece albino olarak doğan muhabbet kuşlarının gözleri kırmızı olur. Albinolar dışında muhabbet kuşlarının gözleri siyahtır ve çevrelerinde beyaz bir iris halkası vardır.  Bu beyaz halka kuş büyüdükçe onunla beraber büyür. Yavru kuşlarda bu halkayı görmek çok zordur ancak 6-7 yaşından sonra gözün yarısına yakın bir kısmını beyaz halka kaplamış olur. Ancak bu yöntemde tek başına doğru bilgi vermez çünkü 10 yaşına geldiğinde hala daha iris halkası küçük bir çizgi olarak kalan kuşlar da olabilir.
Üstteki resimde genç bir muhabbet kuşunun siyah çizgilerden arınmış yüzünü, tam koyulaşmamış ceresini ve iris halkası büyümemiş gözlerini görebilirsiniz.
Alttaki resimde ise yaşlı bir muhabbet kuşunu görüyorsunuz. Ceresi, kafa yapısı, tüy yapısı ve ayak yapısı yavru yada genç bir kuş olmadığını gösteriyor. Gözlerindeki iris halkası oldukça belirginleşmiş ve büyümüş. Tüm bunları bir arada taşıyan muhabbet kuşunun yaşlı olduğundan emin olabilirsiniz.

Hiçbir evcil hayvanın yaşını tam olarak doğru tahmin edemeyiz. Muhabbet kuşlarında da durum böyledir. Ancak yavru mu, ergen mi, yetişkin mi, yaşlı mı, ayırt edebiliriz. Tüm bu bilgileri değerlendirerek bir kombinasyon oluşturduğumuzda kuşun hangi dönemde olduğunu kolaylıkla tespit edebiliriz. Asla tek bir özellikle yetinmeyin.Tüm bilgileri değerlendirip öyle karar verin.

Yorumlar